Thoraxslyngen består bl.a. af musklerne: Trapezius, Serratus Ventralis Cervicis og Thoracis, Subclavius og Pectoralis.
Da hestens forben ikke hænger sammen med resten af hestens skelet via et led, som ved mennesker, men derimod er hæftet på kroppen via muskler og sener, betyder det at hestens brystparti bliver holdt oppe af hestens forben. Samtidig bærer hesten, fra naturens side af ca. 60% af dens vægt på forparten.
Dette giver os en forståelse for, hvor vigtig musklerne i Thoraxslyngen er for hestens styrke til at kunne bære udstyr og rytter.
Hvis hesten ikke har den optimale styrke i musklerne i Thoraxslyngen, kan dette medvirke til, at hele brystpartiet synker eller i tilfælde af at den er stærkere eller strammere på den ene side fremfor den anden, trækkes skæv, hvilket kan resultere i at hesten har problemer med at bevæge sig korrekt og dermed ikke kan bruge ryg og bagpart optimalt.
Som ryttere/ejere kan vi hjælpe med at styrke Thoraxslyngen ved at lave øvelser, der styrker de relevante muskler.
Nogle af disse øvelser er bl.a. at ride i forskelligt terræn, gerne i bakkede områder, så hesten går op og ned og på forskelligt underlag, bomtræning så hesten løfter benene og sidebevægelser.
Som med alt træning, er det godt at starte stille ud og med tiden øge sværhedsgraden, så hesten ikke overbelastes.
Man skal dog være opmærksom på, at hvis hesten har nogle dysfunktioner/problemer og dermed kompenserer, så kan denne form for træning gøre mere skade end gavn, derfor altid lyt til hesten. Hvis den siger fra eller virker besværet i øvelserne, såsom vælger at går sidelæns ned ad bakke eller undviger bommene m.m. kan det være en fordel at få en hesteterapeut til at kigge på den.
Nogle symptomer på at Thoraxslyngen kan være sunket, skæv eller stram kan være som følger:
🔸 Hesten virker stram omkring skulderparti/scapula og dermed begrænset bevægelse af skulderen.
🔸 Træder bagben op i forbenene (dette kan skyldes, at den ikke flytter forbenet hurtigt nok, ses også ved at den ofte træder forsko af).
🔸 Står hovedsageligt med bagbenene inde under sig.
🔸 Har svært ved at strække forbenet fremad.
🔸 Hestens albue sidder tæt på ribbenene.
🔸 Manken er sunket ned mellem skulderbladene.
🔸 Hænger og/eller falder på forparten.
🔸 Hesten har begrænset bevægelse i skulderen og dermed “nærmest” kun bevæger benene, kan hovedsageligt ses i trav. (Hesten skulle gerne bruge skulderpartiet til at løfte og føre forbenet frem og tilbage).
Oplever du nogle af de ovennævnte problematikker, kontakt os gerne, så vi kan hjælpe med at løsne muskler, bindevæv og myofascial linier, så du har det optimale grundlag for at opbygge styrke i Thoraxslyngen korrekt.🐴😊